- Konu Başlıkları
- Düşük Akıntılı Priapizm İçin Uygulanan Tedavi Yöntemi
- İntrakavernöz Enjeksiyonlar Ne Zaman Önerilmez?
- İğne Tedavisini Herkes Kullanabilir Mi?
Düşük Akıntılı Priapizm İçin Uygulanan Tedavi Yöntemi
Priapizm intrakavernozal enjeksiyon, düşük akıntılı priapizm için uygulanan tedavi yöntemidir. Penise alfa agonist enjekte edilir ve damarlar daraltılır. Kan akışı yavaşlayarak şişlik durumu azalır. Priapizm tedavisinde yöntemin belirlenmesi düşük ya da yüksek akımlı olup olmamasına göre değişmektedir. Düşük akımlı priapizm tedavisi adım adım bir yaklaşım içinde ilerlemelidir.
Yıkanmış ya da yıkanmamış sağlatıcı aspirasyon veya sempatomimetik bir ajanın intrakavernozal enjeksiyonu ile başlamalıdır. Yüksek-akımlı priapizm tedavisi ise fistüllerin belirlenmesi ve obliterasyonuna odaklanmaktadır. Acil bir durum olan iskemik priapizm için girişimler 4 – 6 saatte başlamalıdır ve ajan enjeksiyonu yapılmalıdır. İskemik priapizm için konservatif tedavi başarısız olduğunda cerrahi tedavi önerilir.
[widget-154]
İntrakavernöz Enjeksiyonlar Ne Zaman Önerilmez?
Priapizm intrakavernozal enjeksiyon, ilaç içeriğinde herhangi bir maddeye duyarlılık olması durumunda, pıhtı önleyici ilaç kullanımının olması halinde önerilmemektedir. İntracavernous enjeksiyon uygulamasının en sık yan etkisi sertleşme sırasında peniste ağrı olmasıdır.
Her 10 enjeksiyondan birinde gerçekleşmektedir ve sertleşmenin bitmesiyle son bulur. Bir diğer hafif yan etki ise enjeksiyon bölgesinde morarmadır. İntrakavernozal enjeksiyon tedavisi uygun olmayan hastalarımızda tercih etmediğimiz bir yöntemdir. İntrakavernöz enjeksiyon için kullanılan ilaçlar, penisin damarlarının düz kaslarında gevşemeye yol açarak kan akımını artırırlar. Böylece sertlik durumu ortadan kalkarak kan akışı da düzenlenmiş olur. İntrakavernöz enjeksiyon için en sık kullanılan ilaç alprostadildir. Papaverin, fentolamin, vazoaktif intestinal peptid, atropin ve forskolin de oldukça fazla kullanılmaktadır.
İlaç tedavisinden fayda görmeyen ya da ilaçların yan etkisinden kaynaklanan yüzde kızarma, bel ağrısı ve baş ağrısı gibi sebeplerden dolayı ilaç tedavisi istemeyen kişilere penis içerisine ilaç enjeksiyon tedavisi uygulanır. Priapizm tedavisi olarak etkili yöntemlerden biridir.
İğne Tedavisini Herkes Kullanabilir Mi?
Kan hastalığı ya da kanama problemi olanlar, penis içinde doku sertliği bulunanlar, tedaviyi benimsemeyenler ve el becerisi düşük olanlar priapizm intrakavernozal enjeksiyon kullanmamalıdır.
İğne korkusu olanlarda priapizm intrakavernozal enjeksiyon tedavisine alışmak mümkün olmayabilir. Priapizm intrakavernozal enjeksiyon avantajı elde edilen sertliğin hızla oluşturulabilmesi, dezavantajı ise iğne yapılan yerde ağrı hissi, ilacı üzerinizde taşıma tozluğu ya da sertlik olmasıdır. İğne korkusu olanlar için farklı priapizm tedavileri önerilebilir.
[widget-134]
İğne tedavisinin etkili olmasına rağmen kullanımdaki zorluklar nedeni ile tedaviyi bırakma oranı oldukça yüksektir. Penise alfa agonist enjekte edilmesiyle gerçekleşen priapizm enjeksiyon işlemleri hakkında bilgi almak için üroloji doktoru Prof. Dr. Sinan Ekici kliniğimize ulaşabilirsiniz. Priapizm intrakavernozal enjeksiyon tedavi detaylarını uzmanından öğrenebilirsiniz.
[widget-129]