+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Priapizm Nedir? Neden Oluşur?

Priapizmin Türleri ve Tedavide Dikkat Edilecekler

Priapizm, halk arasında sürekli ağrılı sertleşme olarak adlandırılmıştır ve penisin istenmeyen şekilde uzun süren ereksiyon hali olarak da tanımlanabilir. Priapizm genellikle ağrılıdır ve cinsel uyarılma ile ilişkili olmayabilir. Çoğu uzman doktor priapizmi tıbbi bir acil durum olarak görmektedir, çünkü bu durum iktidarsızlık, cinsel işlev bozukluğu veya penis enfeksiyonu gibi istenmeyen sorunlara neden olabilir. Priapizm sebepleri bu sorunları tetiklemektedir. Şimdi priapizm nedir, detaylıca öğrenelim.

[widget-154]

3 farklı priapizm türü vardır ve her biri farklı şekillerde görülmektedir.

Düşük akımlı priapizm olarak da bilinen iskemik priapizm, 4 saatten uzun sürek ereksiyon durumunda bu şekilde adlandırılmaktadır. Bu tür priapizmde ağrılı ereksiyon vardır ve kan akımının azalması ya da hiç olmaması mümkündür.

Tekrarlayan priapizm kekeme priapizm olarak da bilinmekte ve tekrarlayan ağrılı ereksiyon sorununun yaşanmasına neden olmaktadır. İskemik olmayan priapizm ise acil bir durum olarak adlandırılmaz ve penisteki yetersiz kan akışından kaynaklanır.

Priapizm Nedenleri

Priapizm sebepleri birçok farklı duruma dayanmaktadır ve daha çok aşırı viagra kullanımı bu nedenlerin başında gelmektedir. Penis eğriliği genel olarak cinsel ilişki sırasında meydana gelen yaralanmalar nedeniyle görülmektedir.

Penis eğriliği tedavi edilmediğinde ciddi hastalıklara ve cinsel problemlere neden olur.

Priapizm hastalığı için kaynak olarak farklı tür nedenler gösterilir. Cinsel ilişki sırasında meydana gelen yaralanmaların penis eğriliğine neden olduğu bilinse de genetik faktörlerin ve doğum kaynaklı nedenlerin de priapizm sebebi olduğu belirtilmektedir. Priapizm nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İlaçlar: Priapizm sebepleri arasında kullanılan ilaçlar ilk başta yer almaktadır. Bazı ilaçlar, penis de dahil olmak üzere vücuttaki sinirleri etkileyebilir. Normalde, bu sinirler penisi besleyen atardamarları genişletir, bu da penisin büyüyüp dikleşmesine neden olur. Özellikle reçetesiz sağlığa zararlı ilaçların kullanılması priapizm sorununa neden olabilir.
  • Yaralanma: Priapizm nedenleri arasında yaralanmalar önemli bir noktadadır. Penil arterde hasar, penis ya da perine yaralanması gibi durumlar priapizm oluşmasına neden olarak, kan dolaşımını önleyebilir. Bu tür yaralanmalar iskemik olmayan priapizmin yaygın bir nedenleri arasındadır.
  • Orak hücreli anemi: Anormal şekilli kırmızı kan hücreleri, penil arterin ve dolayısıyla priapizmin tıkanmasına neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre orak hücreli anemisi olan yetişkinlerin yaklaşık %42'si sonunda priapizm sorunuyla karşılaşacaktır.

Priapizm nedenleri olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumların tümü sadece bu sorunla ilgili değildir. Bu tip durumların yaşanması priapizm sorununun ortaya çıkmasını kesin olarak sağlamasa da dikkat edilmesi önemlidir. Diğer yandan priapizm çocukluk döneminde erkekleri 5-10 yaş arasında ve gençlik ve ilerleyen dönemlerde ise 20-50 yaş arasında daha fazla etkilemektedir.

[widget-134]

İskemik Priapizme Neden Olabilecek Hastalıklara Karşı Dikkatli Olun!

İskemik priapizm 4 saatten uzun süren ereksiyon oluşması durumuna denmektedir ve en sık görülen priapizm türüdür. Priapizm nedenleri haricinde iskemik priapizme neden olabilecek hastalıkların da bilinmesi önemlidir.

Nadir durumlarda, özellikle penis atardamarına ya da sinir kaynağına engel olan ve tıkanıklıklara neden olan belirli kanser türleri iskemik priapizmin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Dikkat Edin!

Talasemi, kronik lösemi ve multipl miyelom, iskemik priapizm ile ilişkilendirilmektedir.

Priapizm nadir görülen bir sorun olmasına karşın acil bir patolojik durum olduğu kesinleşmiştir. Priapizm nedenleri ve priapizm tedavisi ile alakalı daha detaylı bilgi için bir üroloji uzmanına başvurabilirsiniz. Penis eğriliği tedavisi için vakit kaybedilmemelidir.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05