- Konu Başlıkları
- Azospermi Teşhisi Nasıl Yapılır? Nedenleri Nelerdir?
- Azospermi erkeklerde meni örneğinde sperm bulunamaması durumudur.
- Azospermi Nedenleri – Genetik Yatkınlık Tetikler Mi?
- Azospermi nedenleri şu şekildedir;
- Azospermi teşhisi nasıl yapılır? Erken tanı ile hızlı tedavi
Azospermi Teşhisi Nasıl Yapılır? Nedenleri Nelerdir?
Azospermi tüm erkeklerin yaklaşık %1’inde ve infertil erkeklerin ise %10 ile %15’inde görülen bir durumdur. Azospermi nedir ve azospermi teşhisi nasıl yapılır, azospermi türleri nelerdir soruları özellikle infertilite görülen erkeklerin cevaplarını merak ettiği soruların başında gelmektedir.
[widget-239]
Azospermi erkeklerde meni örneğinde sperm bulunamaması durumudur.
Halk arasında spermin tamamen yokluğu olarak da bilinen azospermi çoğu zaman infertilite ile ilişkilendirilmektedir ve olası birçok komplikasyonu da bulunmaktadır. Azospermi vakalarının %40’ı obstrüktiftir. Bu azospermi türünde testisler sperm üretir, ancak kanallar spermi üretraya taşıyamaz. Böylelikle menide sperm bulunamaz.
Tıkayıcı olmayan azospermi testislerde yetersiz sperm üretilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Tedaviden önce azospermi türleri belirlenerek hastaya uygun tedavi planlamasının yapılması gerekmektedir. Şimdi azospermi nedir, azospermi teşhisi nasıl yapılır, ayrıntılı olarak açıklayalım.
Azospermi Nedenleri – Genetik Yatkınlık Tetikler Mi?
Azospermi nedenleri arasında birçok farklı durum vardır. Ancak tüm bu nedenlerin sadece azospermiye neden olmadığı bilinmeli ve buna göre değerlendirilmelidir.
Azospermi nedenleri şu şekildedir;
Azospermi tedavi uygulanmadığında komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu komplikasyonlar testisleri etkileyebildiği gibi testislerde küçülmeye de neden olarak çeşitli sorunların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla azospermi belirtileri görüldüğünde mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Azospermi nedenleri şunlardır:
- Genital bölgedeki tıkanıklık
- Erkek üreme sistemi içinde enfeksiyon görülmesi
- Radyasyon ve kemoterapi tedavilerinin alınması
- Genetik nedenler
- İnmemiş testisler
- Varikosel
- Steroid ve antibiyotik gibi bazı ilaçların kullanımı
- Aşırı alkol tüketimi
- Anormal kromozomlara bağlı genetik infertilite (karyotip)
- Şeker hastalığı
- Orak hücre anemisi
- Ejakülatör kanal tıkanıklığı
- Meni kanalı ameliyatı
Azospermi nedenleri ve belirtileri göz ardı edildiğinde oluşan komplikasyonlar arasında en önemlisi testislerde kanama ve kan birikmesi adı verilen hematomdur. Aynı zamanda testislerdeki doku hasarı olarak da adlandırılan fibrozis görülme ihtimali vardır. Testiküler atrofi de sık karşılaşılan durum olduğu için mutlaka tedavi gerektirmektedir.
[widget-240]
Azospermi teşhisi nasıl yapılır? Erken tanı ile hızlı tedavi
Azospermi teşhisi için öncelikle fiziki bir muayene gerekmektedir. Bu muayene sırasında tıbbi geçmişe yönelik soruların cevaplanması ve kullanılan ilaçların paylaşılması istenebilir. Diğer yandan hastanın cinsel yaşamına dair çeşitli bilgiler de alınmaktadır. Azospermi teşhisi için kullanılan yöntemler şunlardır;
- Fiziki muayene: Vücut yağının artması, tüylenmede artış veya meme dokusundaki değişiklikler azospermi teşhisi için fiziki muayene sırasında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda azospermi tanısı için testislerin büyüklüğü ve şekli de incelenmektedir.
- Biyopsi: Testislerden alınan bir doku örneği için uygulanan bu yöntemde azospermi teşhisi için sperm üretme yeteneğine bakılacaktır.
- Kan testleri: Gastanın genel sağlığı ile alkalı bilgi sahibi olmak için kan testleri azospermi teşhisi için kullanılmaktadır.
- Spermatik venografi: Testis torbasındaki damarların pozisyonunu incelemek için bu test kullanılmaktadır.
- Ultrason: Testislerinizde ve testis torbasındaki yumruları ve diğer değişiklikleri bulmak için ses dalgalarını kullanan ultrason azospermi tanısı için sıklıkla kullanılır.
- Semen analizi: Azospermi teşhisi için kullanılan bu yöntemle erkeğin doğurganlığı kontrol edilir.
Azospermi infertiliteye sahip erkeklerde sık görülen bir sorundur ve herhangi bir belirti vermez. Azospermi aynı zamanda birçok komplikasyona da neden olarak hastanın yaşam kalitesini etkileyebilmektedir. Azospermi hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve azospermi nedenleri ile alakalı sorularınızın cevaplarını almak için bir üroloji uzmanı ile görüşebilirsiniz.
[widget-238]
[widget-129]