+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

Azospermi, Sperm Analizi Bozuklukları, İnfertilite ve Eksozom Tedavisi

Sperm Bozukluklarının Eksozom Tedavisi ile Giderilmesi Mümkün mü?

Eksozomlar, infertilite tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir ve geleceğin tedavisidir. Eksozomlar sperm hareketinde, akrozom reaksiyonunda, kapasitasyonda ve döllenme sürecinde rol alan özel proteinleri içerir.

Erkeklerin %1’inde, çocuğu olmayan erkeklerin %15’inde azospermi vardır. Azospermi menide sperm bulunmaması durumudur. Hastaların %60’ında azospermi obstrüktif (tıkanıklığa bağlı) olmayan tipte olup, meni kanallarında bir tıkanıklık olmaz, diğer durumlarda meni kanalında tıklanıklık olup obstrüktif tiptedir.

Obstrüktif olmayan azospermi tedavisinde klasik uygulanan tedavi yöntemi mikroTESE ameliyatı ile testislerden sperm elde etmektir. Bu tedaviye destek olmak için hormonal düzen dışardan verilen hormon ilaçları ile artırılarak olası sperm üretim odakları aktive edilmeye çalışılır. Ancak bu yaklaşımda testiste var olan bozulmuş sperm üretimi düzeltilmez, elde edilse dahi sağlıklı sperm hücreleri bulma ihtimali az olur. Bizim infertilite için eksozom tedavisi tedavi yaklaşımımızda amaç, testiste sağlıklı sperm üretmek için rejeneratif (onarıcı, yeni doku geliştirici) tedavi yöntemlerini kullanmak, ortaya çıkan sağlıklı spermleri elde ederek kullanmaktır. Bu amaçla bugüne kadar kullandığımız kök hücre tedavisindeki başarıyı daha da ileri taşımayı başarmış ExoSid eksozom tedavisini rutin uygulamamızda kullanmaktayız. İnfertilite eksozom tedavisi detayları;

[widget-143]

Bilimsel Çalışmalara Göre Eksozomlar Sperm Sayısını Artırıyor...

Eksozomlar içlerinde bulunan proteinler sayesinde bir kök hücresinden canlı, her yönden fonksiyonları tam sperm haline gelme sürecinde her aşamada önemli rol alırlar. Muhtemelen, bazı eksozomların ve içeriğinin eksikliği matürasyon arrestine neden olmaktadır. Yapılan deneysel infertilite eksozom tedavisi çalışmaları sertoli hücrelerince üretilen eksozomların hem sperm üretiminde hem de testosteron üreten leydig hücrelerinin korunmasında etkili olduğunu gösterdi.


Mezenkimal kök hücre tedavisi sperm üretimini artırmakta ve germ hücrelerine dönüşebilmektedir. Eksozom tedavisinin gelişimi ile artan başarı kök hücre tedavisinin yerini almıştır. İlerleyen yıllarda yapılacak araştırmalarda normal doku ile azospermik dokudaki hücresel seviyedeki eksiklikler eksozom yapısında oluşturulacak biyomühendislik girişimleri ile giderilerek daha da etkili hale getirilebilecektir.

Eksozomların, birçok hastalığın tedavisinde etkili bir yöntem olarak kullanılabilmesi dünya çapında yapılmış bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. ExoSİD çipi ile eksozom tedavisi hücre yenileyici, iyileştirici mekanizmaları harekete geçirerek rejeneratif etki ortaya çıkaran otolog olarak yani hastanın kendi materyallerinden elde edilerek uygulanan bir tedavidir.

İnfertilite tedavilerinde hem kadın hem erkek kökenli infertilite patolojilerinde düzelme sağlanmıştır. AMH seviyesi düşük, yumurta rezervi az, yumurta kalitesi düşük, yumurtlama tedavilerine yanıt vermeyen hasta gruplarında ve özellikle spermatogenetik arrest eşlik eden azospermi vakalarında, ayrıca varikosel nedeniyle bozulan sperm üretimi, sperm DNA hasarlarında rejeneratif, düzeltici, kaliteli yumurta ve spermlerin oluşmasını sağlamıştır. Yenilikçi, yüksek teknoloji ExoSİD çip yöntemi ile otolog ekosozom tedavisini başarı ile uygulanmaktayız.

İnfertilite eksozom tedavisi için sertoli hücreleri sperm üretimini (spermatogenez) desteklemek için fiziksel destek ve stabil bir mikroçevre sağlar. Sertoli hücreleri, eksozomlar ve çeşitli proteinler salgılayarak erkek üreme hücrelerinin çoğalması, farklılaşması ve apoptozunu yönetir.

[widget-259]

Eksozomların Üreme Sağlığındaki Etkisi Ne?

Sertoli hücresinden elde edilen eksozomlar, spermatogonyal kök hücrelerin çoğalmasını teşvik ederek spermatogonyal kök hücrelerinin apoptozunu engelleyerek spermatogonya sayısını önemli ölçüde artırabilir. Spermatogonyal kök hücre mikroçevresinin yeniden oluşturulmasında Sertoli hücresinden elde edilen eksozomların daha fazla keşfinin erkek üreme sağlığını geri kazanmak için yeni ve daha güvenli bir terapötik strateji olarak hizmet edebileceği düşünülmektedir. Spermatogoniyal kök hücreler kendi kendini yenileme, farklılaşma, sperm kalitesi ve döllenmeyi etkileyerek infertiliteyi düzenleme potansiyeline sahiptir. Bu, sperm olgunlaşma süreci (spermatogenez) için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle ExoSİD eksozom tedavisi ile sertoli hücrelerinde yenilenme, rejenerasyon sağlayarak, sertoli hücre fonksiyonlarında düzelme sağlanabilir. Deneysel infertilite eksozom tedavisi çalışmalarında uygulanan eksozomların spermagoniya, sperm hareketliliği ve konsantrasyonunu artırdığı gösterilmiştir. Ayrıca eksozomların sperm DNA hasarının oluşmasını da önlediği bilinmektedir.

Azospermi ve infertilite hakkında bilgi almak için Ürolog Prof. Dr. Sinan Ekici Kliniği iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05