+90 (553) 034 22 05 Harbiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 6 D: 3 - Şişli/İstanbul

İnmemiş Testis Tedavisi Orşiopeksi Yöntemi

İnmemiş Testis Sorunu

İnmemiş testis sorunu genellikle testisin, kasık kanalının içinde kalır ya da hiç oluşmamış olabilir. 1 yaşındaki erkek bebeklerin %1’inde inmemiş testis durumu görülür. Tedavi edilmemiş çocuklar, üreme çağına geldiklerinde ciddi oranda kısırlık problemi yaşayabilir.

problemi yaşayabilir.

İnmemiş testis durumunda cerrahi tedavi en doğru seçenektir.

Tedavinin 6-12 ay arasında yapılması gereklidir.  Bu tedavinin amacı tek veya bazen iki seansta testisin normal skrotal pozisyonuna indirilmesini sağlanmasıdır.

Bu cerrahi tedavi sırasında disgenetik ve atrofik testis dokusuyla karşılaşılırsa aşağı indirmek yerine orşiektomi yapılması tercih edilir.

İnmemiş Testisin Orşiopeksi Yöntemi ile Tedavisi

İnmemiş testis tedavisi için orşiopeksi yöntemi en sık kullanılan cerrahi tedavidir. Orşiopeksi yöntemi %90-98 oranla testisin torbaya sağlam olarak indirilmesi başarılabilir.

Çocuk 10 yaşını geçtikten sonra tespit edilen tek taraflı bir inguinal veya abdominal yerleşimli testis için orşiektomi önerilir.

İnmemiş testisin orşiopeksi yöntemi ile tedavisi için testisin germ hücrelerinin yüksek intraabdominal ısısından etkilenmeye başlamadığı ve kendiliğinden iniş ihtimalinin kalmadığı çocuğun 6 aylık ve 1 yıllık arası olduğu dönem daha uygun dönemdir. İnmemiş testis tedavisi için orşiopeksi ameliyatı yapıldıktan sonra hasta genellikle aynı gün veya ertesi gün evine gönderilir. Orşiopeksi yöntemleri ise:

  • Basit orşiopeksi: Bu tedavi yöntemi ele gelen inmemiş testisler için en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Kasık bölgesinden açılan 2 – 3 cm’lik bir kesi ile spermatik kordon serbestleştirilir ve fıtık tespit edilirse onarılır. Tek bir taraf için yaklaşık 1 saat uygulama yapılır.
  • Basamaklı orşiopeksi: İlk uygulamada testis torbaya inmeyebilir, 8-24 ay sonra tekrar edilmesi gerekebilir.
  • Laparoskopik orşiopeksi: Bazı durumlarda muayenede her iki testis de ele gelmeyebilir ve görüntüleme yöntemleri ile testisler kasık kanalında saptanamaz. Bu durumlarda yeterli hormonal yanıt alınıyorsa bu hastaları tedavi etmek için laparoskopik orşiopeksi tercih edilir. Bu cerrahi ameliyatta genel anestezi altında yapılır ve ameliyat sonrası hasta aynı gün evine dönebilir.
  • Fowler-Stephens orşiopeksi: Vaz deferensi yeterli uzunlukta olan ancak diğer damarları kısa olan testislerde uygulanan cerrahidir.
  • Ototransplantasyon: Karın içindeki testislerin bütün damarları çok kısa ise ve tek testiste problem görülüyorsa bu yöntem uygulanır. Başarı oranı düşüktür.
  • Orşiektomi (testisin alınması): Testisin skrotuma indirilemediği durumlarda, kanserleşme riski göz önünde bulundurularak testislerin alınması gerekebilir.

İnmemiş testis ameliyatından sonra, ameliyatı takip eden 3 ay sonunda skrotal ultrasonla testisin gelişimi değerlendirilmelidir. Ayrıca inhibin-b hormonu ile testisin spermatogenetik aktivitesi değerlendirilmelidir.

İnmemiş Testis Ameliyatını Kim Yapar?

İnmemiş testis ameliyatını prensip olarak çocuk ürolojisi uzmanı yapmaktadır. Ancak çocuk ürologlarının olmadığı yerlerde eğer çok şart ise bir ürolog ya da çocuk cerrahı tarafından ameliyat gerçekleştirilir.

İnmemiş testis ameliyatının başarısı iki dönemde incelenir.

Erken dönem denilen süreçte yani ameliyattan 4 ay sonra yapılan ultrasonda testis normal gelişiminin içinde ise ameliyat başarılı gerçekleşmiş demektir. Ancak ameliyatın asıl başarısı çocuğun ergenlikte evlendikten sonra çocuk sahibi olması ile ortaya konur. İnmemiş testis tedavisi orşiopeksi yöntemi hakkında sormak istediğiniz sorular için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

[widget-129]

Yorum Yap

Randevu Al - İSTANBUL
Randevu Al - İSTANBUL +90 (553) 034 22 05